2009. november 4., szerda

A jelzáloghitel...

Sokan voltak már úgy, hogy eladósodtak és nem tudtak mást tenni, mint a jelzáloghitel után fordulni. A jelzáloghitel általában egy nagy összegű hitel, melynek a célja sokszor egy-egy ingatlan megtartása vagy egy cég helyrebillentése a fő célja. A jelzáloghitel összege 1-től 60 millió forintig terjedhet. Szerintem mindig érdemes figyelni, egy jelzáloghitel felvételekor, hogy milyen is a jelenlegi piaci helyzet, mert sokat lehet vele bukni i, ha elkerüli a figyelmünket ez a tényező. Természetes, hogy jelzáloghitel felvételkor mindig gondolni kell az inflációra és a valuta erősségére. Ez, ahogy a legtöbb hitelnél a jelzáloghitelnél is igen fontos.

Egy jelzáloghitel futamideje 1 -30 év és HUF, EUR ÉS CHF valutaalapokra lehet felvenni Magyarországon. Általában az EUR valuta a legkedvezőbb a statisztikák szerint, de ez nem minden esetben igaz. A jelzáloghitel nem véletlen tartalmazza a jelzálog szót, hiszen ezzel fedezzük a felvett hitelt. A jelzáloghitel fedezete lehet egy ingatlan, egy autó vagy bármely családtag és rokon ingatlana, amennyiben a az ingatlan tulajdonosa hozzájárulást ad a felvett jelzáloghitel fedezésére. Egy jelzáloghitel felvétele előtt soha sem ugorjunk egyből a lecsóba, hanem mindig kérjük ki egy szakember vagy egy bróker véleményét.

A legtöbb ember egyébként ezt már a könyvelőjével intézteti és ez jelentős mennyiségben leveszi a feladatot és a sok papírmunkát a vállunkról. Fontos egy elemzés vagy számolás előtt, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel tárolva legyen az ingatlanfedezetes személyi kölcsönök adatainak az adatbázisában. Ezekből az adatbázisokból tetszőleges jellegű lekérdezések végezhetők, melyek megfelelő szűrésekkel könnyen értelmezhető eredményekkel szolgálnak a jelzáloghitel adatairól a felhasználók számára. Ezek a jelzáloghitel és hitel adatok a következők:

- A jelzáloghitel devizaneme
- Fix vagy változó kamatozás
- A Minimálisan igényelhető jelzáloghitel összege
- A Maximálisan igényelhető jelzáloghitel összeg
- Biztosíték típusa
- Előtörlesztési költség
- Fedezetértékelési díj
- A jelzáloghitel futamideje
- A jelzáloghitel bírálatának a díja
- Hitelbiztosítéki értékre adható max. hitel (%)
- A jelzáloghitel kamata
- Ingatlan jelzáloghitelbiztosítéki arányszáma
- Kezelési költség egyszeri (folyósítási díj)
- Kezelési költség rendszeres (évi)
- Rendszeres havi nettó jövedelem/ utalás egyénileg
- Rendszeres havi nettó jövedelem/ utalás társigény
- Szerződésmódosítási díj
- Törlesztő részlet maximuma a nettó jövedelem százalékában
- Ügyintézési díj – Itt érdemes mindig egy jó ügyintéző választása, de ehhez általában szerencse is kell.

Ez egy nagyon hatékony és hasznos módja annak, hogy megfelelően informáltak legyünk a jelzáloghitel adatairól és részleteiről. A jelzáloghitel felvétele általában attól a banktól tegyük, mellyel jó viszonyban vagyunk és már régóta köt hozzá a hűségszerződés. Sajnos a jelzáloghitel intézése egy sokkal hosszabb és bonyolultabb feladat, mint egy gyorshitel felvétele. Itt a jelzáloghitel szerződés aláírásáig komoly pénzek mennek el az utazásra és az ügyintézésre, de ezt el kell mindenkinek fogadnia. Egy biztos a jelzáloghitel nem egy életbiztosítás, nagy a bukás kockázata, de ezért is kell a megfelelőképpen utána járni a dolognak. A jelzáloghitel felvételét, igénylését a következő személyek tehetik meg:

* 18-70 év közötti életkor,
* min. 3 hónapos munkaviszony,
* első ranghelyi önálló jelzálogjog,
* minimálbér vagy a feletti jövedelem,
* vagyonbiztosítás megléte és megkötése szükséges,
* magyarországi állandó lakcím vagy letelepedési engedély,
* Magyarországon szerzett jövedelem,
* saját névre szóló vezetékes vagy előfizetéses vagy kártyás
* min. 2 havi bankszámlamúlt bármely hazai pénzintézetnél

Ha ezeket a követelményeket betartjuk és igazak ránk a leírtak akkor egészen biztosan megkapjuk a jelzáloghitelt.

Végezetül köszönöm a cikk elolvasását és ajánld másoknak is, hogy ők is megtalálják a jelzáloghitel legjobb lehetőségeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése